Поради батькам

6.

ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ВИРАЗЦІ ШЛУНКА І ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ


 При захворюваннях органів травлення дієтотерапія — пріоритетний метод лікування.Основні принципи харчування:
— фізіологічне повноцінне харчування за рахунок підбору продуктів певного складу;
— хімічне, механічне і термічне щадіння враженого органа, яке забезпечується особливостями кулінарної обробки їжі — відварюванням на воді або на парі;
— дотримання режиму харчування (5-6 разів у день). Вміст білків, жирів, вуглеводів повинен бути фізіологічне повноцінним: білків — 90-100 г (80% тваринних), жирів — 100 г (30% рос­линних), вуглеводів — 400-420 г, хлориду натрію — 10-12 г, вільної рідини -- 1,5 л. Режим харчування — 5-6 разів на день, перед сном рекомендується склянка молока або вершків.
СПОСОБИ ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ: варіння у воді, овочевому відварі та інших рідинах; варіння над парою, варіння з наступним обсмажуванням у духовці; припускання — для приготування продуктів ніжної консистенції, з великим вмістом вологи (овочі, риба).
НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬСЯ: дуже гарячі (температура вище 57-62°С) і дуже холодні страви (нижче 15°С); страви, приготовані шляхом смаження і запікання з кірочкою; продукти, багаті грубою клітковиною (бобові, гриби, хліб із муки грубого помолу; житній і будь-який свіжий хліб; вироби із листового здобного тіста); продукти, багаті сполучною тканиною, — м'ясо, шкіра риби. Не рекомендується м'ясо, свіжі або перегріті харчові жири, кулінарний жир, маргарин: м'ясні, рибні, грибні бульйони і соуси; щі, окрошка, борщ, гострі і солоні закуски; квашені і мариновані овочі і плоди; закусочні м'ясні, рибні і овочеві консерви, особливо з томатною заливкою; всі смажені страви, копченості; кислі і не достатньо спілі фрукти і ягоди; кисломолочні продукти з підвищеною кислотністю, молочна сироватка; зварені натвердо яйця; кава, какао, прянощі.
Із овочів і ягід не рекомендуються: цибуля, часник, гриби, ріпа, редис, брюква, щавель, шпинат, хрін, квасоля, аґрус, смородина. Об­межують огірки, білокачанну капусту, перець.
Повністю виключають алкоголь.
РЕКОМЕНДУЮТЬСЯ:
• хліб і мучні вироби: хліб пшеничний із муки вищого і другого сортів (вчорашньої випічки або підсушений); сухий бісквіт, сухе печиво («Марія», «Шкільне»); 1 -2 рази в тиждень — нездобні, добре випечені булочки; печиво; пиріжки з яблуками, рибою, яйцями або джемом; ватрушки з сиром;
• супи: молочні супи із добре розварених круп (геркулес, манка, рис, гречка і ін.); слизисті супи із круп; супи на овочевому відварі з додаванням макаронів; молочні супи-пюре із овочів. Муку для супів підсушують без жиру, супи заправляють вершковим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками;
• риба: вся річкова нежирна риба, крім червоної; морська тріска, морський окунь, сайра, сріблястий хек, риба-меч в відвареному вигляді або у вигляді парового суфле ( попередньо звільнити рибу від шкіри); парові котлети, кнедлі, фрикадельки, рибне пюре, рулети; за­ливна риба, чорна ікра;
• яйця: 2-3 м'які яйця в день, в вигляді парових омлетів; збиті білки;
• молоко і молочні продукти: незбиране молоко по 4-5 склянок у день (якщо після прийому молока появляється урчання, переливання, здуття, нестійкий рідкий стілець, то потрібно попробувати добавляти молоко в чай, кашу, готувати молочні супи, киселі, желе); некислий сир, розтертий з молоком і цукром; сирні страви: парові або запечені сирники, сирний пудинг, запіканка (парова, сирно-морквяна, сирно-круп'яна та ін); вершки;
• сири: нежирні, м'які, тільки свіжі;
• крупи: можна використовувати будь-які крупи, тільки пшоно необхідно пропустити через млинець для кави. Дуже корисні гречана і вівсяна крупи, оскільки вони багаті харчовими волокнами і вітамінами групи В, нормалізують травлення, є хорошим профілактичним засобом від закрепів, їх готують в вигляді молочних супів або розсипчастих каш з добавленням молока. Можна використовувати макарони;
• жири: вершкове несолене масло, в тому числі топлене; рафіно­вані рослинні олії — в страви;
• овочі: відварна картопля, морква, буряк, цвітна капуста, обмеже­но — зелений горошок; рання диня і кабачки; мілко нашинкований кріп — у страви; спілі некислі помідори;
• закуски: салат із відварних овочів, риби; заливна риба на овоче­вому відварі, ікра червона і чорна, іноді вимочений нежирний оселе­дець; негострий сир;
• фрукти: печені, свіжі протерті, свіжі цільні (без шкірки), м'які сорти яблук і груш; при переносимості - солодкий виноград (без шкірки і кісточок); джеми із слив, спілих і солодких ягід; соки із солодких ягід і фруктів;
• солодкі страви, солодощі: мармелад, зефір, пастила, сливова ка­рамель, варення, сніжки, сливовий крем, молочний кисіль, цукор, мед. При підвищеній секреції за півтора-дві години до їжі випити ложку меду з теплою водою.
У випадку вегетативних порушень (пітливість, серцебиття, печія, кисла відрижка, схильність до спазмів, гіперсекреція, болі, симптом «подразненого шлунка») необхідно обмежити вуглеводи до 150-200 г, в основному за рахунок легкозасвоюваних (мед, варення і т.д.) Рафінований цукор виключають повністю; для забезпечення необхідної енергоцінності раціону збільшити вміст білків тваринного походження (до 120 г);
• підливи: молочна підлива без пасерування муки, з додаванням коров'ячого масла або сметани; фруктові і молочно-фруктові підливи;
• спеції: в невеликій кількості зелень петрушки або кропу, лавровий лист, кориця, гвоздика, зелень, червоний солодкий перець, білий соус з додаванням сметани;
• напої: лужні мінеральні води без вуглекислоти, неміцний чай, особливо з молоком, слабка кава і какао з молоком, киселі, муси, желе із солодких плодів і соків; солодкі соки із фруктів і ягід, відвар шипшини, відвар висівок, дріжджовий напій. При виразковій хворобі з нормальною шлунковою секрецією доцільно пити свіжий капустяний сік по 200-250 мл 3-4 рази на день, перед їжею (протягом 1 -2 місяців).
Для забезпечення організму вітамінами, особливо в осінньо-весняний період, корисно вживати такі напої: вітамінний напій з шипшини, настій плодів шипшини, чай із плодів шипшини і ягід чорної смородини, чай із плодів шипшини і ізюму, чай із плодів шипшини і ягід горобини, дріжджовий напій, відвар пшеничних висівок.
Рецепти зборів лікарських рослин при даному захворюванні
Рецепт №1
квіти ромашки  10.0г
коріння кульбаби 10.0г
листя меліси 10.0 г
кора крушини 20.0 г (при закрепах)
Спосіб приготування: залити 1 склянкою кип'ятку 1 столову ложку збору лікарських рослин по рецепту, настоювати 30 хвилин, процідити.
Дозування: приймати за 30 хвилин до їжі 3 рази на день дозами 50-100 мл.
Рецепт №2
трава сушениці болотної 20.0 г
квіти ромашки 20.0 г
коріння аїру 20.0 г
коріння солодки 20.0 г
листя чорниці 30.0 г
шишки хмелю 10.0г
Спосіб приготування: залити 500 мл кип'ятку 1 столову ложку збору лікарських рослин по рецепту, кип'ятити 5 хвилин, настояти 2 години, процідити.
Дозування: приймати за 30 хвилин до їжі 3 рази на день дозами 50-100 мл.
Рецепт №3
трава шавлії 20.0 г
корінь живокосту 20.0г
корінь алтею 20.0г
насіння кмину 20.0г
трава м'яти 30.0г
трава чистотілу 10.0 г (при добрій переносимості)
Спосіб приготування: залити 500 мл кип'ятку 1 столову ложку збору лікарських рослин по рецепту, кип'ятити 5 хвилин, настояти 2 години, процідити.
Дозування: приймати за 30 хвилин до їжі 3 рази на день дозами 25-50 мл.
Дотримання раціонального харчування допоможе попередити загострення захворювання і значно покращити загальне самопочуття і працездатність.


06.09.2021

Департамент охорони здоровя облдержадміністрації
Дніпропетровський обласний центр здоровя

Що треба знати про профілактичні щеплення

Кожну людину оточує світ мікроорганізмів, які  можуть викликати інфекційні хвороби, іноді серед значної частини населення земної кулі. Такі хвороби часто приводять до масової загибелі людей.
Вакцинація - найкращий метод захисту від інфекційних захворювань.
Профілактика за допомогою вакцин спрямована саме проти тих інфекцій, які спричиняють тяжкі захворювання та викликають  смертельні випадки. Вакцини містять або дуже ослаблені мікроорганізми, або вбиті, або ж їх окремі складові. Коли їх вводять до організму, імунна система продукує спеціальні білкові молекули – антитіла та спеціальні клітини. Саме вони і відповідають в організмі людини за стійкість до інфекцій, тобто імунітет.
Відомо, що принципи вакцинації використовували ще в Древньому Китаї. В сучасній історії перше щеплення було зроблено у 1796 році. Англійський лікар Едвард Дженнер ввів 8-річному Джеймсу Фіппсу вакцину, яка містила віруси коров’ячої віспи. Хлопчик не захворів на натуральну віспу. У 1980 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про повну ліквідацію цієї небезпечної інфекції. Віспа перестала існувати на планеті  завдяки щепленням.
У країнах 3-х регіонів (Американського, Західно-Тихоокеанського та Європейського) завдяки щепленням ліквідований „дикий” штам поліовірусу, що викликає надзвичайно тяжке захворювання – поліомієліт, від якого залишаються у 100% випадків паралічі. І навпаки, на території Таджикистану, де останніми роками не проводилася вакцинопрофілактика поліомієліту реєструються спалахи цієї тяжкої хвороби серед дітей, утому числі із смертельними випадками, і зареєстровані випадки завезення інфекції на територію Росії.
Завдяки масовим щепленням успішно побороли у 90-ті роки епідемію дифтерії до поодиноких (спорадичних) випадків.
Яскравим прикладом ефективності вакцинації є щеплення проти епідемічного паротиту (у народі „свинка”).
На сьогоднішній день вакцинаціями охоплено 80% дитячого населення світу, що сприяє порятунку щорічно 3 млн. життів.
Термін введення вакцини та мінімальні інтервали між щепленнями в Україні регламентує Національний календар щеплень, який відповідає Європейським стандартам.
У день призначення профілактичного щеплення, безпосередньо перед його проведенням, проводиться медичний огляд з обовязковим вимірюванням температури тіла для виключення гострого захворювання.
Профілактичні щеплення проводяться тільки одноразовими або самоблокуючими шприцами.

Будь - яке щеплення є в сотні разів безпечнішим, ніж захворювання, від якого воно захищає!

Пам’ятка на час зимових канікул

 (для батьків)

   Зимові канікули – пора відпочинку, свят та розваг.

 Але для того, щоб канікули були веселими й 

корисними, необхідно пам’ятати про безпечну 

поведінку. З метою попередження нещасних 

випадків, травматизму просимо вас дотримуватися правил безпеки:

• не залишайте дітей без нагляду. Ви повинні знати, де знаходиться ваша дитина протягом дня і 

ночі;

• слідкуйте, щоб діти обережно поводилися з вогнем; 

• використання піротехнічних засобів (петард, бенгальських вогнів, хлопавок) небезпечне

 для життя і здоров’я; 

• нагадуйте дітям, що необхідно дотримуватись правил дорожнього руху;

• не дозволяйте, щоб діти ходили на водоймища, які ще не вкриті кригою або вкриті 

слабкою кригою; 

• нагадуйте правила поводження з побутовим газом під час користування газовими плитами; 

• пам’ятайте про правила поводження з дикими тваринами та бездоглядними свійськими тваринами.

Будьте вкрай обережні, бережіть своє життя та життя своїх близьких! 

Дотримуйтеся правил безпеки життєдіяльності, привчайте до цього малих дітей!

 Пам’ятайте: ваше життя – у ваших руках, намагайтеся зробити все, щоб зберегти його.

Свято запам’ятається надовго, якщо воно пройде без проблем.

 А подбати про це повинні Ви самі. 

В разі необхідності телефонуйте: 

При  пожежі – 101 

До міліції - 102 

Швидка допомога - 103 

Служба газу – 104

Зробимо життя безпечним!







Пам'ятка населенню при укусах отруйних плазунів, бджіл та ос
Укус отруйних змій
У подорожі не виключена можливість зустрічі з отруйною змією. 
Зазвичай це буває гадюка, а в південних республіках також кобра, гюрза, щитомордник,                                                                                                                                                  ефа (усього на території СНД нараховують 14 видів отруйних плазунів).
Укус змії може мати дуже серйозні наслідки, тому що отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини - серцево-судинну, кровотворну, нервову. У вкушеного вже через півгодини наступають загальні ознаки отруєння: слабкість, головний біль, блювота, задишка, запаморочення, з'являється набряклість тканин, запалення лімфатичних вузлів.
Профілактика укусу отруйної змії
Щоб попередити укус змії, туристам варто знати умови їхнього місцеперебування і спосіб життя. Змії поширені в заболочених місцях, болотах, біля зарослих озер і ставків, у горах і пустелях. Будучи нічними тваринами, удень вони ховаються в старих пнях, у копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев. Тому ці предмети краще не торкати голою рукою, а користуватися ціпком.
Особливо уважним треба бути у занедбаних кар'єрах, серед кам'яних руїн, у розваленій  хатинці – змії іноді селяться на місцях, залишених людиною. Така ж обережність і виставлений вперед ціпок не зайві при швидкому русі по стежці: на стежці, як і на кам'яних плитах або пнях, змії люблять грітися в сонячний день. Дрімаючий плазун має дуже слабкий нюх і слух, тому раптова поява людини може перешкодити йому вчасно зникнути в траві, а біль від черевика, що придавив, змусить захищатися укусом.
Усі, хто відправляються в райони, де є багато отруйних змій, повинні мати щільні штани і високе взуття. Для Далекого Сходу щодо цього добрі гумові чоботи, для деяких місць Сибіру й Середньої Азії – ялові, на гірських маршрутах – черевики з високими рантами й манжетами. Значною мірою охороняє від укусу груба вовняна шкарпетка.
Перед подорожжю треба вивчити особливості забарвлення змій, їхні відмінні риси і уміти розпізнавати отруйних і безневинних. Вуж, наприклад, відрізняється двома яскраво-жовтими плямами в скроневій області голови й круглими зіницями.
Елементарне знайомство із зовнішнім виглядом змій дозволить не побоюватися зустрічей з веретенницею і мідянкою. Перша не змія, а велика безнога ящірка, друга хоча й змія, але із сімейства вужів, і та, і інша не отруйні.

Перша допомога при укусі змії
У перші хвилини після укусу варто спробувати відсмоктати частину отрути з рани. Кров'янисту рідину, що відсмоктується, треба відразу ж спльовувати. Відсмоктування не можуть робити люди, у яких у роті є язви та ранки. Потім з підручних матеріалів на уражену кінцівку накладають шину і вживають заходів для екстреного транспортування потерпілого в лікувальну установу. Під час транспортування на місце укусу рекомендується класти холод, давати якомога більшу кількість рідини, щоб зменшити концентрацію отрути в організмі та сприяти його виділенню із сечею.
Раніше існувала думка про необхідність припікань, надрізів, накладання джгута. Зараз така думка вважається неправильною. Припікання лише збільшує рану, сприяючи її нагноєнню, але не знищує отрути, надрізами ж не завжди вдається викликати сильну кровотечу, тому що в отруті присутні речовини, що викликають швидке згортання крові, а саме місце укусу сильно травмується. Перетягування джгутом кінцівки також не може призупинити проникнення отрути в організм, оскільки він поширюється не по кровоносним, а по лімфатичних судинах.
Якщо є шприц і ліки для ін'єкцій, то найбільш радикальним методом лікування буде миттєве введення протиотрутної сироватки, а також серцево-судинних засобів.

«ЩО  РОБИТИ ПРИ  УКУСІ  БДЖІЛ, ОС?»

В останній час збільшилась кількість людей, які звертаються за медичною допомогою після укусу бджоли або оси, так що ця проблема сьогодні дуже актуальна.
Бджоли нападають на людину виключно в цілях самозахисту. Потерпілому необхідно витягти з рани жало, щоб менше отрути попало в кров. На відміну від бджіл, оси після нападу не вмирають. Найбільш небезпечні укуси шершнів і джмелів - представників найбільшого роду ос. Вони боляче вжалюють, а їх отрута - сильний алерген. До того ж під час укусу самка комахи відкладає під шкіру людини личинку, яка викликає запалення.
Для здорової людини укус комахи безпечний, але є категорія людей, яким слід уникати нападу ос. Це, в першу чергу, алергіки і астматики. Отрута оси на деяких людей діє як найсильніший алерген. Має значення і місце укусу. Якщо він потрапив в область грудної клітини, живота, а також в голову, наслідки можуть бути більш важкими, ніж при укусі в ногу або руку. Дуже небезпечні укуси в область ротової порожнини. Це може відбутися якщо ви відкусили, наприклад, яблуко або шматочок кавуна, на якому сиділа оса. Такий укус часто призводить до набряку дихальних шляхів і смерті від задишки.


Як же захистити себе від укусів бджіл, ос?

Ми приваблюємо до себе бджіл не тільки солодощами і фруктами, але й ... одягом. Бджолам подобаються яскраві кольори, а також квітчастий візерунок. Осам подобаються гнилі фрукти, солодкі страви і напої. Не допускайте, щоб вдома псувались продукти, відро для сміття завжди тримайте закритим. Якщо поблизу з'явились бджоли або оси, уникайте різких рухів – предмет, який повільно рухається, непомітний для комах і не провокує їх.
Не ходіть босоніж або у відкритому взутті по траві, будьте пильні біля кущів, які квітнуть. Перед тим як понюхати букет, переконайтесь, що на квітах немає комах.
Приваблює ос і бджіл різкий запах поту і квіткова косметика. Щоб не подразнювати комах, намагайтесь пахнути літом нейтрально. Вікна вдома відчиняйте з заходом сонця, коли всі бджоли і оси повернулись до своїх гнізд.


Перша допомога при укусі бджоли, оси

В першу чергу постарайтесь вилучити отруту із ранки, потім охолодіть ужалене місце, прикладіть примочку з розчином солі або соди (десертна ложка на півсклянки води). Навколо ранки можна нанести гормональну мазь або антигістамінний гель. Прийміть антигістамінний засіб, а також глюконат кальцію (по одній таблетці чотири рази на день).
Якщо в укушеного розвивається набряк лицевих тканин, бронхоспазм, прискорюється серцебиття, з'являються судоми, біль у попереку, суглобах, області серця, слід негайно викликати “швидку допомогу ”.











поради батькам під час карантину



Харчування дітей в умовах соціальної ізоляції


Створення належних умов щодо повноцінності, збалансованості та режиму харчування дітей в умовах соціальної ізоляції заслуговує на особливу увагу. Під час дотримання карантину повноцінне харчування сприятиме не тільки збереженню здоров’я, але й забезпеченню реалізації освітніх потреб дітей в умовах  дистанційного навчання.
Останнім часом у школярів харчові переваги стають все більше пов’язані з модними серед молоді харчовими продуктами «снекової» групи, зловживанням солодких газованих напоїв та фаст-фудом. Харчування дітей у шкільних навчальних закладах  також залишається однією із актуальних проблем. Таке харчування сприяє формуванню у дітей неправильних харчових звичок, зниженню індексу здоров’я дітей та підвищенню таких факторів ризику розвитку хронічних захворювань, як надлишкова маса тіла та ожиріння.
За даними проведених нами досліджень, діти шкільного віку та молодь  володіють інформацією щодо ролі харчування як основного фактору здорового способу життя. Проте, дослідження доводять, що вони не використовують наявні знання в повсякденному житті, не усвідомлюють загрозу шкідливих харчових звичок та не мотивовані вести здоровий спосіб життя.
Так, при опитуванні підлітків встановлено, що лише 29,31 % опитаних старшокласників могли зазначити, що дотримуються правил здорового харчування. Підлітки часто вживають солодкі газовані напої (загалом 86, 21 %, при цьому 41,38 % – постійно, 44,83 % – іноді), значну кількість цукру з гарячими напоями (45,56 % постійно вживають 2 та більше ложки цукру на чашку напою), пересолену їжу (загалом 44, 83 %, при цьому 18,97 % – постійно, 25,86 % – іноді). Звичайно, такі харчові звички не можна віднести до раціонального харчування.
 Серед студентської молоді наявні негативні тенденції не лише зберігаються, а й поглиблюються. Так, опитування студентів вищих навчальних закладів різного профілю показало, що відносна кількість молодих людей, які споживають надлишкову кількість солі (вище 25 г на добу)  складає 26,4 – 45 %, цукру (2 та більше ложки) – 38,8 – 49,6 %. Солодкі газовані напої споживають 75 –  85,7 % молоді. Натомість,близько третини студентів (25,8 – 31,5 %) не вживають свіжі овочі та фрукти кожного дня.
Нами розроблено та впроваджено навчально-методичні матеріали для закладів загальної середньої освіти та вищих навчальних закладів, спрямовані на формування у дітей, підлітків та молоді навиків здорового харчування та підвищення мотивації щодо ведення здорового способу життя.
Перебування в самоізоляції потребує грамотної корекції раціону харчування дітей з урахуванням  правил здорового харчування та особливостей карантинних обмежень, пов’язаних з суттєвим зниженням рівня фізичної активності та енергетичних витрат. Зниження звичного темпу життя вимагає зниження калорійності раціону при обов’язковому збереженні його високої біологічної цінності.
Нами сформовано наступні рекомендації щодо харчування в умовах карантину для дітей, зокрема, вимоги щодо режиму харчування, питного режиму, споживання окремих продуктів тощо.

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В УМОВАХ КАРАНТИНУ
1. Харчування дітей в умовах карантину має відповідати віковим особливостям, вимогам раціонального харчування та базуватись на звичних дитині продуктах та стравах
2. Замініть сухарики, чіпси, печиво, цукерки, кондитерські вироби, солодку газовану воду, сік з високим вмістом цукру тощо на «здорові» продукти – фрукти, овочі, цільнозернові хлібці, сухофрукти, горіхи та насіння, компоти, киселі, чисту воду. Намагайтесь привчити до цього дитину не лише на період карантину, а й надалі.
3. Стежте за різноманітністю страв в раціоні дитини.
4. Обов’язково мають бути присутні гарячі перші страви – супи, борщі тощо.
5. Використовуйте «здорові» види кулінарної обробки їжі (тушкування, запікання, варка), обмежте смажене та гостре
6. Дотримуйтесь режиму харчування відповідно до віку (для малюків – за рекомендацією лікаря; для дошкільнят та молодших школярів – 5 – 6 разове харчування; для старших школярів – 4 – 5 разове харчування), якщо інше не прописано лікарем.
7. Слідкуйте за достатнім споживанням води дитиною відповідно до віку
8. Найважливіше – достатня кількість білку, вітамінів та мінеральних речовин. Тож стежте за наявністю в раціоні дитини фруктів та овочів, а також найкорисніших джерел білку – молочних продуктів, нежирного м’яса, морської риби та морепродуктів, бобових та горіхів.
ІНФОРМАЦІЯ ПІДГОТОВЛЕНА ЗАВІДУЮЧОЮ ЛАБОРАТОРІЇ ПРОФІЛАКТИКИ АЛІМЕНТАРНО-ЗАЛЕЖНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ  ДУ «ІНСТИТУТ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ІМ. О.М. МАРЗЄЄВА НАМН УКРАЇНИ» Д.МЕД.Н,  ПРОФЕСОРОМ М.П. ГУЛІЧ





















Заходи індивідуального захисту, яких рекомендує дотримуватися ВООЗ

 Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх з милом. Якщо на поверхні рук присутній вірус, то їх обробка таким засобом або миття з милом вб'є його.
 Тримайтеся на відстані не менше одного метра від людей, які кашляють або чхають. Це необхідно для того, щоби не вдихнути краплі, що виділяються з носа або рота іншої людини, яка може бути інфікована вірусом COVID-19.
 Мінімізуйте контакт рук з очима, носом і ротом, оскільки своїми долонями ми торкаємося безлічі предметів, на які міг потрапити вірус. Таким чином, вірусні частинки при дотику до очей, носа або рота можуть потрапити до організму.
 Кашляючи або чхаючи, прикривайте рот або ніс згином ліктя (але не долонею) або серветкою, яку після використання варто відразу ж утилізувати.
 Відчувши нездужання, залишайтеся вдома. Зверніться за медичною допомогою, якщо у вас підвищилася температура, з’явився кашель або дихання стало ускладненим.
 Дотримуйтесь актуальних рекомендацій медичних фахівців, а також МОЗ і медустанови, де ви зазвичай проходите лікування.

Рекомендації Міністерства охорони здоров’я України та Червоного хреста

Окрім дотримання безпечної дистанції поряд з людиною, що чхає або кашляє, українське МОЗ та Товариство Червоного Хреста радять користуватися медичними масками, які щільно прилягають до обличчя і повністю прикривають ніс, рот і підборіддя.
Також слід по можливості уникати контакту з продуктами тваринництва, свійськими або дикими тваринами, а в разі взаємодії з ними або домашніми тваринами мити руки з милом.
Loading video
Крім цього, необхідно ретельно термічно обробляти м’ясні продукти під час приготування їжі.

Рекомендації Ради національної безпеки і оборони України

В РНБО, крім миття рук з милом не менше 20 секунд або із засобом для дезінфекції, а також вищевказаних рекомендацій ВООЗ та МОЗ, радять:
 Не вживати антибіотиків чи противірусних препаратів. Наразі немає наукового підтвердження, що противірусні засоби запобігають зараженню коронавірусом. Антибіотики взагалі не знищують віруси, а діють тільки проти бактерій;
 Мити поверхні, використовуючи засоби дезінфекції. Хімічні засоби дезінфекції, які можуть вбивати коронавірус: відбілювач, хлор, розчинники, 75% етанол, оцтова кислота і хлороформ.

Де можна отримати останню інформацію про коронавірус?

Актуальні дані про епідемію коронавірусу і способи індивідуального захисту від інфекції публікуються на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Останню інформацію про COVID-19 і профілактичні заходи можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров’я України. Також всі актуальні відомості про коронавірус, пов’язані з Україною, публікуються Центром громадського здоров’я при МОЗ.
Поради батькам під час карантину

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Надзвичайні стани